Pasi Kalliojärvi
Seat Ibiza FR 1.8 20VT 5d 2006
Teho 150hv
Vääntö 220Nm
0-100 km/h 8,4s
Huippunopeus 216 km/h
Powerset Ibizan sijoitukset
EMMAn äänenlaatukisoissa
SM1 – EMMA Master-5
EMMA Finland 2009 Finaali
SM2 – EMMA Master-5
EMMA Finland 2010 Finaali
EM6 – EMMA Master-5
EMMA European Championships 2010
Rotterdam – Alankomaat
SM1 – EMMA Expert 6000 €
EMMA Finland 2012 Finaali
Ibiza sai täydet asennuspisteet EMMA Finland 2010 Finaalissa, EMMA European Championships 2010 EM-kisoissa ja EMMA Finland 2012 Finaalissa.
Vaimennus
Powerset Ibiza -projektin aloitin vaimentamalla auton kauttaaltaan lattiasta kattoon mahdollisimman hyvin. Etuovien ulkopellit ja katon vaimensin kahdella kerroksella StP Silver butyylialumiini vaimennusmattoa ja kerroksella StP Splen 08 vaimennusmattoa. Etuovien sisäpellit vaimensin kummaltakin puolelta sandwich-rakenteella eli sisäpelti jäi kahden vaimennusmaton väliin. Tavaratilan ja auton pohjan vaimensin kauttaaltaan StP Silverillä. Vaimensin myös takaovet, takaluukun ja konepellin.
Pääsulakepesä
Laitteiston Connection SFH 11WP -pääsulakepesälle tein tukevan asennustelineen konehuoneeseen alumiinista ja akryylistä. Asennustelineeseen tein vedonpoistot päävirtakaapelille kummallakin puolelle sulakepesää nippusideankkureiden ja nippusiteiden avulla.
Pääakun lisämaakaapeli
Auton pääakun alkuperäisen noin 21mm² maakaapelin rinnalle asensin 50mm² lisämaakaapelin. Akkukenkä on auton alkuperäinen ja maapisteenä on auton alkuperäinen maapiste.
Maakaapeli
Laitteiston 50mm² maakaapelin pituus oli 16cm. Maajakoblokkina oli Connection BDB111.
8-sulakkeen Mini-ANL sulakepesä
Tarvitsin tavaratilaan ahtaaseen tilaan vahvistimien alle mahtuvan 8-sulakkeen sulakepesän, jonka sulakkeet pääsee vaihtamaan vahvistimia irroittamatta. Sellaista sulakepesää ei markkinoilta löytynyt joten päätin tehdä sen itse. Sulakepesän metalliosat pääsi luovuttamaan kaksi atomeiksi purkamaani Connection SFD 41C -jakoblokkia. Sulakepesän akryyliosat suunnittelin itse ja teetin ne Tampereen Liikeacrylillä.
Lisäakku
Laitteiston Odyssey PC680 -lisäakulle tein oman paikan 10mm alumiinista valmistettuun subikotelon yläosaan. Lisäakun 35mm² virta- ja maakaapelien pituus oli noin 30cm. Täydet asennuspisteet lisäakun asennuksesta saadakseen lisäakku piti olla asennettu suljettuun tilaan joka oli tuuletettu auton ulkopuolelle. Tuon takia tein akulle kannen joka sen sulki sen omaan tilaansa. Kanteen asensin metallisen nipan johon sain kiinnitettyä tuuletusputken joka meni auton ulkopuolelle vararengasmontun takaosan ilmanvaihtoaukosta.
Soittimen kiinnitysraudat
Täydet asennuspisteet soittimen asennuksesta saadakseen soittimen piti EMMAn sääntökirjan mukaan olla pultattu paikalleen M-kierteisillä pulteilla. Tuon toteuttamiseksi tein alumiinista kiinnitysraudat jotka oli pultattu kiinni soittimen kylkiin. Auton soitinaukon kylkiin laitoin niittimutterit joihin pulttasin soittimen kiinnitysraudat kiinni.
Soittimen kehys
Täydet pisteet soittimen asennuksesta saadakseen soittimen kehyksen piti istua väriltään ja muodoltaan täydellisesti kojelaudan muotoihin. Tuon takiai tein akryylistä soittimelle uuden kehyksen jonka hioin kojelaudan muotoihin sopivaksi ja maalasin kojelaudan kanssa samalla värillä. Soittimen kehykseen tein myös upotetun paikan BRAX jännitenäytölle.
Kaukosäädin rattiin
Täydet pisteet laitteiston käytettävyydestä saadakseen soitinta piti pystyä ohjaamaan käsiä ratista irroittamatta. Seat Ibiza FR -mallissa ei ollut soittimen säätimiä ratissa tehtaan toimesta joten modasin radioaalloilla toimivan Alpine RUE-M1RF -kaukosäätimen rattiin. Kaukosäätimen modasin niin litteäksi kuin vaan mahdollista sen pohjan poistamalla jotta sain sen paremmin istumaan rattiin. Kaukosäätimen kiinnikkeet tein metallista.
Midbasso/keskiäänet
Laitteiston 6.5″ DLS Scandinavia 6/2 -midbasso/keskiäänille tein tukevat hyvin hengittävät asennuspaikat alumiinista etuovien alkuperäisten kaiutinpaikkojen kohdalle.
Diskantit
Laitteiston DLS Nordica 1 -diskanteille tein tukevat asennuspaikat alumiinista etuovien peilikolmioihin.
Subwooferkotelo
Ibizan subwooferkotelon vararengasmontussa ollut alaosa oli lasikuitua ja vaneria. Subikotelon yläosa oli 10mm alumiinia. Subwoofereina oli 6kpl 6.5″ DLS RW6 -subeja.
Vahvistimet
Ibizan pienen tavaratilan pohjalle mahdutin kuuden subbarin ja refleksiputken lisäksi myös melko kookkaat High End tason DLS Ultimate -sarjan AB-luokan vahvistimet. Subwooferien vahvistimena oli DLS Ultimate A6 -malli joka on monovahvistin todella isolla vaimennuskertoimella. Etupään vahvistimena oli 4-kanavainen DLS Ultimate A4 -vahvistin. Vahvistimien mahduttaminen oli melkoista millimetripeliä sillä esimerkiksi RCA-kulmista oli 5mm takapenkin selkänojaan. Vahvistintelineen tein 10mm alumiinista. Ahtaan tilan takia kaikki vahvistimista lähtevät johdot piti saada tiukasti reiteilleen heti vahvistimien jälkeen ja siksi tein 5mm akryylistä nippusidelevyn joka oli kiinnitetty vahvistintelineeseen. Vahvistimien jäähdytyksestä vastasi Noctuan kaksi huippulaatuista hiljaista tuuletinta.
Monikerrosrakenne
Ibizan pienen tavaratilan pohjalle sain mahdutettua paljon tavaraa suunnittelemani monikerrosrakenteen avulla. Rakenne on samankaltainen kuin jossain järeä kotihifi stereoräkissä jossa eri kerrosten hyllyjen välissä on tukevat metalliputket.
Asennusjalat
Ibizan monikerrosrakenteen toteutin 27mm rosteriputkesta tehtyjen asennusjalkojen avulla. Asennusjalkojen kummassakin päässä oli M8 -kierre. Aluksi kierteet oli suoraan asennusjalan päissä olevissa laipoissa, mutta kantapään kautta tuli opittua että asennusjalat jämähtävät niin tiukasti paikalleen ettei niitä saanut irti ilman putkipihtejä ja asennusjalkojen naarmuttamista. Sen takia asennusjalkoja modattiin niin että niiden yläpäähän hitsattiin M8 mutterit jotta asennusjalat sai kiinnitettyä ja irroitettua helposti räikkävääntimellä. Mutterit piilotin 10mm rosteriprikalla jossa oli M8 mutterin reikä. Kisoissa ja näyttelyissä ylimpien asennusjaloissa oli 15mm akryylistä tehdyt prikat. Arkikäytössä painelevy oli kiinnitetty ylimpiin asennusjalkoihin.
Tavaratilan pohjalevy & 4″ AeroPort / 2009
Ibizan ensimmäisen kisakauden eli kisakauden 2009 tavaratilan pohjalevyn tein 20mm akryylistä. Pohjalevyssä oli reiät subbareille, 4″ AeroPortille, vahvistimille ja asennusjalkojen M8-kierretapeille. Pohjalevy oli maalattu altapäin auton väriin ja valaistu kolmesta kyljestään ledeillä. Myös kirkas 4″ AeroPort oli maalattu altapäin auton väriin. Altapäin maalattuun pohjalevyyn tuli auton tärinän aiheuttamia maalivaurioita joita ei pystynyt paikkamaalaan ilman että ne olisivat näkyneet. Jokainen naarmu tai vastaava asennuspaneelissa on vähintään -1 piste asennuspisteistä. Ibizan asennusten tavoitteena oli Full Points eli täydet pisteet asennusarvostelusta ja sen takia kisakaudelle 2010 tein uuden pohjalevyn joka maalattiin päältäpäin grafiitin harmaaksi. Tykkäsin ulkonäöllisesti kovasti tästä altapäin auton väriin maalatusta ja sivuistaa valaistusta pohjalevystä.
Tavaratilan pohjalevy & 4″ AeroPort / 2010 –>
Ibizan kisakauden 2010 tavaratilan pohjalevyn tein 12mm akryylistä. Ibizan asennuksen teemana oli Ibiza FR ja sen takia pohjalevyn väriksi tuli grafiitin harmaa kuten Ibiza FR -mallin sisustan erikoisosien väri on. Pohjalevy maalattiin päältäpäin jotta sen olisi saanut tarvittaessa maalattua uusiksi tai paikkamaalattua jos siihen olisi tullut naarmuja. Pohjalevyn ja asennusjalkojen väliin tein ohuet akryyliset prikat jotka olivat halkaisijaltaan asennusjalkoja pienemmät. Prikkojen ansiosta asennusjalat eivät vetäneet pohjalevyn maalipintaa rullalle kun asennusjalat kiristettiin tiukasti paikalleen.
Tavaratilan suojalevy a.k.a. Painelevy
Ibizan tavatatilan suojalevyn eli toiselta nimeltään painelevyn tein 20mm akryylistä. Ibiza oli jokapäiväisessä arkiajossa ollut käyttöauto ja sen takia tavaratilaa piti pystyä käyttämään normaalisti arkipäivinä. Suojalevylle teetin keinonahasta suojapussin jossa säilytin sitä aina kisoissa ja näyttelyissä, joissa painelevy oli pois paikaltaan jotta Ibizan refleksikotelolla sai maksimaalisen äänenlaadun aikaiseksi. Painelevy ei toimi niin hyvin refleksikotelon kanssa kuin suljetun kotelon kanssa vaan se sotkee vähän refleksikotelon toimintaa. Mutta koska arkena tavaratilaa piti pystyä käyttämään niin silloin piti tyytyä hiukan huonompaan subitoistoon kuin kisoissa.
Tavaratilan suojamatto
Painelevyn päälle tein tavaratilan muotoihin hyvin istuvan suojamaton ettei painelevy naarmuuntunut tavaratilassa kuljetettavien tavaroiden takia. Ibizan tavaratilan asennusten järeydestä kertoo paljon se että yli 100 kiloinen autohifisti pystyi huoletta istua niiden päälle. 🙂